0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

Mi a vitamin?

A vitamin az élethez szükséges anyag. Vitaminoknak nevezzük azokat a szerves anyagokat, amelyek elengedhetetlenek a sejtekben zajló anyagcsere - folyamatokhoz, valamint közreműködnek azoknak a biokémiai folyamatoknak a szabályozásában, amelyek során a táplálék hasznosul a szervezetben és belőle energia keletkezik.

A vitamin olyan nélkülönözhetetlen anyag, amelyet a szervezetünk néhány kivételtől eltekintve nem képes előállítani, külső forrásból kell fedezni az igényeket.

A legtöbb vitamin a táplálékkal jut a szervezetbe, mindössze három vitamint: a D-, és a K- vitamint valamint a B vitaminok közül a biotint képes az ember más forrásból előállítani. A vitaminok nem energiaforrások mint a szénhidrátok, zsírok és fehérjék, de nélkülözhetetlenek a szervezet anyagcsere folyamataiban, a sejtek osztódásában, a szövetek regenerációjában, a vérképzésben és egyéb életfontosságú folyamatokban résztvevő enzimek számára.

A vitaminok lehetnek zsíroldékonyak vagy vízoldékonyak. A zsíroldékony vitaminok, mint amilyen az D-, E-, A- és K vitaminok, a táplálék zsírjaival szívódnak fel és a májban raktározódnak. A C-vitamin és a B vitamincsoport vízoldékony vitaminok. Ezeket a vitaminokat a szervezet azonnal felhasználja, a fölösleges mennyiség pedig a vizelettel könnyen kiürül.

Az ajánlott napi mennyiség (RDA) a nélkülözhetetlen tápanyagok azon egynapi mennyisége, amely az egészséges ember szükségleteit fedezi és nem fejlődik ki az adott tápanyag hiánya által okozott betegség. Egyetlen vitamin hiánya manapság csak ritkán fordul elő. Ha nincsenek a vitaminok megfelelő mennyiségben jelen a szervezetben, akkor jellegzetes hiánybetegségek jelentkeznek.

Mi a vitaminhiány?

Nagyfokú vagy teljes vitaminhiány ritkán fordul elő, de relatív vitaminhiány, ahipovitaminózis viszont az elégtelen táplálkozás következményeként könnyen felléphet. Nehezíti a kórisme felállítását, hogy a hipovitaminózis csak általános, nem specifikus tüneteket vált ki.

A vitaminok nem egységes szerkezetűek, de van néhány közös tulajdonságuk. Mindannyian szerves anyagok, amelyek kis mennyiségben (mg nagyságrendben vagy még kisebb) szükségesek a szervezet normális működéséhez és egészségéhez. Vitamin- és ásványi anyag szükségleteinket alapvető tényezők határozzák meg: Egyes anyagokra inkább a nőknek, míg másokra a férfiaknak van nagyobb mennyiségben szükségük.

Életkorunk nem mindegy, valaki még fejlődésben van-e, vagy már túljutott élete delén. Van-e valamilyen állapot, betegség, amely szükségletünket emeli - a stressz, a nehéz fizikai munka, az anyagcsere- betegségek, dohányzás, vagy éppen a várandósság mind-mind ilyen tényező. A vitaminhiány oka lehet az elégtelen vitaminellátás, a vitamin felszívódási zavara, vagy olyan állapot, amikor a szervezet vitaminigénye valamiért megnövekszik, pl. fejlődő szervezetekben.

Az antibiotikumok a bélflórát alkotó baktériumok pusztításával okozhatnak hipovitaminózist, mivel egyes vitaminokat a bélben élő baktériumok állítanak elő a szervezet számára. A vitaminhiányos betegségek jellegzetes kórképek. Régen a vitaminhiány lényegét csak egy-egy ilyen betegség megelőzésében, illetve kezelésében látták. Közismert vitaminhiányos betegségek:

  • skorbut = C - vitamin hiány
  • angolkór = D - vitamin hiánya

Címkék: vitaminok

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2020 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.