0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

A bélflóra és a terhesség alatti túlzott hízás

A testtömeg és a bélcsatorna mikroflórája közt összefüggés van és ez a terhesség időszakára is vonatkozik. A British Journal of Nutritionban megjelent új tanulmány kimutatta, hogy a terhesség alatt meghízó nők bélcsatornájának mikrobiológiai különbözik azokétól, akik csak normális mértékben gyarapodnak.

A spanyolországi Valenciában 50 várandós nő vizsgálata kimutatta, hogy a terhesség alatt túlzott súlyfelesleget felszedő nők bélcsatornájában több az Escherichia coli és kevesebb a bifidobaktérium, mint a normálisan gyarapodó nőkében.

“A bélflóra összetétele kapcsolatban áll a testsúllyal, a gyarapodással és az anyagcsere biomarkereivel a terhesség alatt, aminek jelentősége lehet a nők és a csecsemők egészségének megőrzésében” írták a spanyol Nemzeti Kutatási Tanács kutatói.

A vizsgálat korábbi tanulmányokra épül, amelyek kimutatták a kapcsolatot a bélrendszer mikroflórája és az elhízás között. Az áttörést jelentő közlemény (Peter J. Turnbaugh et al., Nature 2006; 444, 1027-1031) 2006 decemberében jelent meg és arról számolt be, hogy a kövérek és a soványak bélflórája eltérő; és ha az elhízott ember súlya csökken, a mikroflóra is hasonlóvá válik a soványakéhoz, ami arra utal, hogy az elhízásnak mikrobiológiai összetevője is lehet.

Új eredmények: A vizsgálat során terhességük 24-ik hetében összehasonlították 34 normális súlyú és 16 túlsúlyos nő bélrendszerének mikrobiológiai összetételét, valamint laboratóriumi paramétereiket. A túlsúlyos nőknél kevesebb volt a bifidobacterium és a bacteroides, több volt viszont a staphylococcus, enterobaceriacea és az Escherichia colimennyisége, mint a normál súlyú nők esetében. Az emelkedett bacteroides szint jótékonynak tűnik, mert magasabb HDL-koleszterin- és folsav-szinttel, míg a magasabb bifidobaktérium szint a B vitaminok magasabb szintjével társult. A kirívóan nagy súlyfelesleget felhalmozó nők esetében magasabb volt az Escherichia coli és alacsonyabb abifidobaktériumok szintje normális súlyú nők adataihoz képest.

Még korai lenne azt mérlegelni, hogy mi a szerepük a probiotikumoknak a túlsúlyos terhes nők kezelésében, de a kutatás azt mutatja, hogy lehet ilyen szerepük a jövőben. Annál is inkább, mert finn kutatók kimutatták: a terhesség alatt adott probiotikumok csökkentik az újszülöttek későbbi elhízásának a kockázatát.

Forrás: British Journal of Nutrition.  

Címkék: vitaminok

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2020 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.