0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

TAROT

A Tarot egy szimbolikus nyelv, amely képekben és számokban tárja elénk a világot. Ha összeolvassuk a kártyák jelentéstartalmát, megláthatjuk benne az objektív valóságot. A Tarot ősi titkos bölcsességet takar, s a lapok mögöttes tartalma a Kabbala összefüggéseihez vezethető vissza. A Tarot az élet törvényszerűségeit rejtő ősi tudás, melynek segítségével jelen helyzetünkre világítunk rá, valamint környezetünk mélyebb megértésére is módot ad.

Senki nem tudja, mikor keletkezett, és senki nem tudja, ki rajzolta eredeti képeit. Egyesek szerint az ősi Egyiptomból került hozzánk, mások szerint Kínából vagy Indiából származik, és vannak, akik Atlantisz ősi tudását sejtik benne. Abban azonban minden hagyomány egyetért, hogy a Tarot a szimbólumok által kódolva tartalmaz egy magasabb rendű bölcsességet. Ezt a tudást az ősi bölcsek pont azért rejtették el egy vásári játékban, hogy biztosan fennmaradjon – az emberek mindig szerettek szórakozni –, ugyanakkor az avatatlan szemek előtt mégis rejtve maradjon valódi jelentése – ezt biztosítják a szimbolikus ábrázolások.Huszonkét összetett képből álló sorozat, amelyhez még további, az asztrológiai elemtanhoz (tűz, föld, levegő, víz) hasonlóan négy színben (botok, érmék, kardok, serlegek) tíz-tíz számozott lap, és négy-négy udvari lap tartozik. Az összesen hetvennyolc lap azonnal látszódóan hasonlatos az asztrológiai analógiákhoz. 

A XV. század végére már a maihoz hasonló, 78 lapos kártyáról álló csomag vált ismertté, melyet velencei tarotnak neveztek, a későbbiekben marseille-i tarotként híresült el. A marseille-i tarot máig is hozzáférhető az eredetivel azonos kiadásban, a szakirodalmak általában ezeket a lapokat kiáltják ki „eredetinek”. Jellegzetes, egyszerűen színezett lapjai erősen megosztják a hozzáértőket, abban azonban egyetértenek, hogy szimbólumrendszere valóban, a ma kapható lapok eredetiének tekinthetőek.

A Visconti Sforza néven ismert velencei változatára nagy hatással volt az olasz reneszánsz. Sokan ez utóbbit jegyzik „eredetiként”. Ezeken a lapokon szembetűnő, hogy nincsenek rajta sem számok, sem nevek. Szimbólumai finomak, aprólékosak és tudatosak. A képek a két család (Viscontiak és a Sforzák) tagjait ábrázolják.

A Rider- Waite csomag a következő nagy „Tarot-dinasztia” a XX. század elején készült el Arthur Edward Waite tervezésében, Pamela Colman Smith által megfestve, ez a sokak által ismert és használt pakli. Szimbólumrendszere annyira pontos és érthető, hogy kezdők számára sem okoz különösebb nehézséget annak használata. Ez volt az első olyan összeállítás, amelyeken a kis arkánumok is illusztráltak voltak, ami tovább könnyíti a kezdők számára a lapok értelmezését.

Aleister Crowley tarotja a „Thoth könyve” kártyacsomag alig pár évvel később jelent meg. Egyiptomi szimbolikára épül, szoros kapcsolatot tartva a Kabbalával. A lapokat Lady Frieda Harris festette meg a mester útmutatásai alapján. Thot, az egyiptomi világba a mágia és a bölcsesség isteneként vonult be, és Crowley feltehetően ezzel is a Tarot misztériumára utalt.

Kazanlár Emil tarot csomagját azért tartják különlegesnek, mert szakítva az eddigi hagyományokkal, nem követ egységes vallási vonalat (egyiptomi, héber, stb.) Egy ökumenikus tarot, mely a nagy világvallások összhangjára hívja fel a figyelmet. Utalva ezzel a kis arkánum lapjain egymásba olvadó vallási szimbólumrendszerrel. Az indiai (botok), a magyar (kelyhek), perzsa (érmék), egyiptomi (kardok) világ vallási és történelmi nagy alakjai, jelenései találhatók, ötvözve egy igen aprólékos szimbólumrendszerrel.

 

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2019 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.