Kezdőlap Rólunk ▼ Webáruház ▼ Gyulladás Táplálkozás ▼ Mozgás Blog Életmódváltó Klub Tanácsadás ▼
Ne menjen el INGYENES AJÁNDÉK nélkül! Maradjon még 1 percet és vegye át ajándékát:
Kérem az ingyenes ajándékot >>>
 

A táplálkozás jelentősége az egészségmegőrzésben.

„Ételed legyen orvosságod, és orvosságod legyen az ételed"    (Hippokratész)   - amikor Hippokratész, a modern orvoslás atyja mondta ezeket a szavakat, kétséges, hogy tudta, mennyire fontos lesz ez több ezer év múlva.

Az emberi szervezet életfolyamataihoz, az egészség megőrzéséhez megfelelő tápanyagbevitelre van szükség. Étkezési szokásaink határozzák meg, hogyan látjuk el szervezetünket tápanyagokkal, ezek pedig szorosan összefüggnek életvitelünkkel, mentális állapotunkkal. A testi-lelki egyensúly fentartásához, a megfelelően megválogatott ételekre, mozgásra és pihenésre van szükségünk.

Táplálkozásnak nevezzük a tápanyagok ételekkel történő bevitelét a szervezetbe, azok felszívódását és hasznosulását. A táplálkozás az élet alapvető feltétele, biztosítja a szövetek felépítéséhez, a veszteségek pótlásához szükséges anyagokat, az életfunkciók fenntartásához nélkülözhetetlen energiát. A szokások, a hagyományok, az ízlés, a kulturális és szociális körülmények alapvetően meghatározzák, hogy az ember mit választ táplálékául. Ha az emésztőrendszerünk befogadta a táplálékot, segít annak lebontásában, emésztésében és felszívódásában. Az így feldolgozott tápanyagokat a véráram juttatja el a különböző szervekhez, amelyek hasznosítják őket. Az energiatermelést, illetve a szervezet energiaszükségletét és saját anyagainak felépítését alapvetően a szénhidrátok, fehérjék, zsírok biztosítják, de az egészség megőrzéséhez a szervezetnek mintegy 40 féle vitaminra és ásványi anyagra is szüksége van.

Változatosan, sokféle alapanyagból, különböző főzési technikákat alkalmazva állítsuk össze táplálékunkat. A helyes, kiegyensúlyozott táplálkozás nem jelenti egyetlen ételnek, élelmiszernek a tilalmát sem. Tény viszont, hogy egyeseket előnyben kell részesíteni, míg mások fogyasztását célszerű csökkenteni. Az elfogyasztott táplálék mennyiségén és minőségén, energia- és tápanyagtartalmán kívül az étkezés gyakorisága is szerepet játszik a szervezet anyagcseréjében és jelentősége lehet az elhízás megelőzésében. 

A sok-sok egészséges alapanyag mellett fontos az is, miként fogyasztjuk el az ételeket. A mediterrán országokban egyáltalán nem jellemző a sebtében, gyorsan elfogyasztott étkezés. Több kutatás is kimutatta már, hogy a mediterrán országokban élő emberek körében a szív- és érrendszeri betegségek, az elhízás és a különféle daganatos betegségek száma jóval alacsonyabb, mint más európai országokban. A vitaminban gazdag alapanyagok segítenek az immunrendszer erősítésében, a rostban gazdag táplálkozás (zöldség, gyümölcs) segíti az emésztést, így építve szervezetünk ellenállóképességét.

Ezért mi a Mediterrán étrendet javasoljuk követni minden életmódváltónak, nem is beszélve arról, hogy a háziorvosunk is nagyot fog nézni a tökéletes vérképünk láttán!

  • A mediterrán országokban legtöbb alapanyagot nyersen vagy párolva, grillezve fogyasztják el, így megmaradnak benne az egészségünk szempontjából fontos alkotóelemek, így például a vitaminok, ásványi anyagok.
  • Növényi eredetű alapanyagokat, így zöldséget, gyümölcsöt és gabonaféléket nagy mennyiségben fogyasztanak, melyek rostban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok. Ezeket az ételeket általában nyersen, vagy párolva tálalják, elkerülve így a hőkezelés során történő tápanyagveszteséget. A legnépszerűbb alapanyagok a padlizsán, a cukkini, a szőlőlevél, a paradicsom, a fokhagyma, a bab, lencse, az olajbogyó, a görögdinnye és a citrom. Szinte minden ételt megcitromoznak, ami jól hűsít a melegben, és rengeteg vitamin is kerül az ételre.
  • A vörös húst csak nagyon ritkán esznek, helyettük inkább előnyben részesítik a fehér húsokat, így a szárnyasokat, és sok tengeri halat, tenger gyümölcseit (kagyló, rákok, polip) esznek, melyek omega-3 zsírsavakban gazdagok. A húsok közül a bárány és a kecske is megfordul az asztalon, utóbbinak tejéből sok egészséges sajtot, és egyéb tejterméket is készítenek.
  • A tésztaféléket többnyire durumbúzából készítik, mivel aminosav- és fehérjeösszetételük kedvezőbb, vitamintartalmuk pedig magasabb egészségünk szempontjából is. De kedvelik a rizst is, ami egy gluténmentes gabonafajta.
  • Sót csak keveset használnak, inkább zöldfűszerekkel ízesítik az ételeket, melyek vitaminokban gazdagok, a benne található illóolajoknak köszönhetően pedig intenzív ízt kölcsönöznek az ételeknek. A legkedveltebb zöldfűszerek: oregánó, bazsalikom, kakukkfű, zsálya, koriander, rozmaring, majoránna.
  • Állati eredetű zsiradékot nem használnak, helyette az olívaolaj a mindenük, melyet sokszor önmagában is elkortyolgatnak, de kenyérre téve, és kevés fokhagymával is elrágcsálnak, vagy épp ezzel ízesítik a salátát, zöldségeket. Az olívaolajban található egyszeresen- és többszörösen telítetlen zsírsavak megakadályozzák az érelmeszesedést, antioxidánsai (A-, D-, E-vitamin, polifenolok, tokoferolok, béta-karotin) pedig a szabadgyökök sejtromboló hatásaitól védenek. Ha étkezés előtt egy kevés olívaolajjal meglocsoljuk ételeinket, a zsírban oldódó vitaminok sokkal könnyebben hasznosulnak a szervezetben.

Zsírtartalom

A mediterrán étrend körülbelül 25-40 százalék zsiradékot tartalmaz, ami ugyan nem mondható zsírszegény táplálkozásnak, de igen kedvezőek a zsiradékforrások és azok zsírsav összetétele. Az étrend transz-, és telített zsírsavtartalma 8 százalék alatt van, forrásai az állati eredetű élelmiszerek. Az egyszeresen telítetlen zsírsavak mennyisége 15 százalék, melynek forrásai az olíva-, repce-, napraforgóolaj, olajos magvak és a diófélék. A fennmaradó mennyiséget a többszörösen telítetlen zsírsavak adják. Az egészséges omega-3 zsírsavak forrásai (EPA és DHA zsírsavak) a tengeri halak, az omega -6 zsírsavak fő forrásai a növényi olajok, olíva-, napraforgó-, és repceolaj. Az olajok közül a leggyakrabban használt a legjobb minőségű extra szűz olívaolaj. A többszörösen telítetlen n-3 zsírsavak megfelelő mennyisége a mediterrán étrendben csökkenti a vérnyomást és a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. Ezenkívül az omega-3-zsírsavak szabályozzák a koleszterin és triglicerid szintet, és serkentik az agyműködést. Várandós nőknél pedig csökkentik a koraszülés veszélyét, és segítik a magzat fejlődését.

Az olívaolaj többszörösen telítetlen zsírsavtartalma 9 százalék, 77 százalék az egyszeresen telítetlen zsírsav összetétele és 10-14 százalék telített zsírsav van benne. Antioxidáns tartalma kiemelkedően magas, természetes antioxidánsai az A-, D-, E-, C-vitamin és a béta-karotin, melyek semlegesítik a szervezetben felszaporodó káros szabad gyököket. Másodlagos növényi anyagai a polifenolok és a tokoferolok. A polifenol-tartalom csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az étrend optimális összetételéből következik, hogy a koleszterintartalom 200mg/nap alatt van, mely ideálisnak tekinthető.

Fehérjetartalom

Az étrend összes fehérjetartama 15-20 százalék, melyben főbb szerepe a növényi eredetű fehérjeforrásoknak van. Az állati eredetű élelmiszerek kisebb mennyiségben vannak jelen, ez megfelel az egészséges táplálkozás irányelveinek. 

Szénhidrát és rosttartalom

A napi energia 50-55 százalékát alkotják a szénhidrátok. Fő forrásai a teljes kiőrlésű gabonák, a zöldség és főzelékfélék, a gyümölcsök. A gabonatermékekből készített pékárukból, tésztákból és rizsből változatosan elkészítve nagyobb mennyiséget tartalmaz a napi étrend. Kevés mennyiségű az egyszerű cukrok fogyasztása, az összes energiatartalom kb. 7-8 százaléka. Ételeik legnagyobb részben nem tartalmaznak hozzáadott cukrot. Sőt desszertként is inkább gyümölcsöt fogyasztanak.

A napi átlagos rostfogyasztás 30-40 g között van, mely sokkal magasabb, mint hazánkban és a többi európai országban. A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és gyümölcsök kiváló forrásai a nagy mennyiségű vízben oldódó és nem oldódó élelmi rostoknak. A vízben oldódó rostok pozitív hatást fejtenek ki az anyagcserére: hatásukra a szénhidrátokból és a zsírokból kevesebb szívódik fel a szervezetbe, valamint csökkentik a rossz (LDL) koleszterin és a trigliceridek vérbeli mennyiségét, és egyensúlyban tartják a vércukorszintet.


Vitaminok és ásványi anyagok

A gyümölcsöket friss, nyers állapotban önállóan, vagy gyümölcssalátaként fogyasztják. A zöldségfélékből egyszerű, sajt, olívaolaj és fűszerek hozzáadásával salátákat, vagy rövid ideig párolt ételeket készítenek. Így a zöldségek és gyümölcsök vitamintartalma nem, vagy csak kevésbé károsodik. A vitaminok közül az étrendben jelentős mennyiségű a C-vitamin és a B vitamincsoport tagjainak jelenléte, de a többi vitamin is fedezi a napi szükségletet. Az antioxidáns (A-, C-, E-, D) vitaminok is hozzájárulnak a különböző betegségek megelőzéséhez. A zöldség és főzelékfélékből készített nyers, vagy párolt ételek vitamin, és ásványianyag-tartalmát növelik a hozzáadott hagymafélék, az olívabogyó, a bab és a friss fűszerek. A mediterrán étrend minden létfontosságú ásványi anyagot (makro-, és mikroelemeket) megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz. 

Fűszerek

A friss zöldfűszerek széles skálája szerepel az étrendben, ezek növényi vegyületei és aromája segítik az emésztést és növelik az ételek élvezeti értékét. A zöldségek, gyümölcsök élénk színe és a friss fűszerek illata, aromája fontos szerepet játszik az ételek összeállításában.

 

Több tanulmány is bizonyítja, hogy a mediterrán térségben élők körében kevesebb a szív-, és érrendszeri betegségek, az érelmeszesedés, a magas vérnyomás, a daganatos betegségek, a metabolikus szindróma (elhízás, magas vérnyomás és vércukorszint, kóros vérzsírszint együttese) előfordulása. Ebben főszerepet játszik a nagy mennyiségű gyümölcs-, zöldség- és gabonafogyasztás, az állati eredetű fehérjék és az alkohol mértékletes fogyasztása, valamint a mediterrán népek nyugodt, családcentrikus élete, az ebéd utáni szieszta, de a térség klímája is.

 

Néhány érv a mediterrán étrend mellett!

Nem számoljuk a kalóriákat!

A mediterrán étrendben nem számoljuk a kalóriákat, és nem kell mellőznünk nagyobb élelmiszercsoportokat. Ehelyett hangsúlyt kap a rossz zsírok jó zsírokra való cseréje, vcxyilletve az étkezés ízekben gazdag alapjai: a zöldségek és a babfélék. A diófélék is a fő tartópillérek közé tartoznak, de magunknak kell meghúzni a mértéket, ne legyen napi egy maréknyinál több. Teljes kiőrlésű kenyeret kell enni, és mérsékelt mennyiségben bort inni.

Nem érzünk éhséget!

A mediterrán étrendben gazdag ízű ételeket ehetünk, például sült édesburgonyát és humuszt (próbáljuk ki a babkrémet is). Mindkettőt lassan emésztjük, tehát hosszabb ideig tart a jóllakottság érzése. Az éhség nem probléma, lehet diófélét, olívabogyót vagy kockákra vágott zsírszegény sajtot rágcsálni, amikor ránk tör az ellenállhatatlan vágy. A feta és a halloumi sajt kevésbé zsíros, mint a cheddar, viszont dús és ízletes.

Lehet fogyni!

Azt gondolnánk, hogy valami csodának kell a fogyáshoz bekövetkezni, ha dióféléket, sajtot és olajokat eszünk. De ezekkel a kifejezetten mediterrán alapanyagokkal (és a lassú evéssel) teltnek és elégedettnek érezzük magunkat, és ez segít a diétát betartani. Valamint ami nagyon fontos, hogy szervezetünk nem szenved hiányban semmit, tehát nem alakul ki hiány betegség! A rendszeres fizikai tevékenység hozzájárul az egészséges testsúlyhoz és szintén nagyon fontos része az életmódnak.

Szívünk is meg fogja köszönni!

A mediterrán étrendben majdnem minden jó a szívnek. Az olívaolaj és a diófélék segítenek csökkenteni a rossz koleszterint. A gyümölcsök, zöldségek és a babfélék segítenek az artériákat kitisztítani. A halak segítenek csökkenteni a triglicerid szintet és a vérnyomást. Sőt, a napi egy pohár bor a resveratrol tartalma miatt is jó a szívünknek!

A friss szellemi állapot!

Ugyanazok a jó tulajdonságok, amelyek megvédik a szívet, az agynak is előnyösek, ha nem eszünk rossz zsírokat és feldolgozott élelmiszereket, amelyek gyulladást okozhatnak. A mediterrán étrend antioxidánsokban gazdag ételek az agynak is kedvezőek.

 

Olvassunk el egy tanulmányt is >>>    http://www.eletmodbazis.hu/taplalekunk-forrasa>

 

Tekintse meg receptjeinket is!

                                               

 

Telefonszám

Ügyfélszolgálat:
+36 (70) 394-8570

Hívható: Hétfő - Péntek: 10-17

 

Kosár tartalma

 

Üres a bevásárló kosár.

 

Csillagozott termékek

 

Jelölje meg csillaggal a szimpatikus termékeket. Majd itt egy kattintással összehasonlíthatja az ár/tulajdonság alapján.

 

Legutóbb nézettek

 

A legutóbb nézett termékek kerülnek ide, amiket össze is hasonlíthat.

 

Kiemelt termékek

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Népszerű Blog témák