0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

Vajon van választásunk , hogy mennyi stresszben legyen részünk?

Azt már tudjuk, hogy a stressz nem keverendő össze a depresszióval. De mi a stressz?

  • A stressz a szervezet reakciója bármilyen változásra, célja pedig, hogy alkalmazkodni tudjunk ezekhez a változásokhoz. A stressz az élet természetes velejárója.
  • A fogalmat a 20. századi orvoslásban még kétféle képpen is használták:egyszerre utalt a szervezetre ható külső körülményekre illetve az ezek  hatására lezajló belső változásokra is.
  • A mostani általánosan elfogadott meghatározás szerint a stressz  olyan fizikai, szellemi és érzelmi állapotok összessége, melyek kiváltó oka a feszültség, az aggodalom, és a nyugtalanság,ami meghaladja az ember  erőforrásait.

A tartós stresszforrások többsége a társas kapcsolatokkal, az adott társadalmi-kulturális környezettel függ össze. A mindennapi élet során legtöbbször munkahelyi, párkapcsolati vagy szülő-gyerek kapcsolati stresszel szembesülünk.

A stressz minden sejtünket érinti, szinte az egész testünk görcsben van, a szervezetünket a kimerülés veszélye fenyegeti

A káros stressz-hatások a szív- és érrendszert veszik igénybe leginkább. A stressz- helyzetre bekövetkező vérnyomás emelkedés, magas vérnyomást okoz. A fokozott verejtékezés a só- és vízháztartás egyensúlyát változtatja meg, a tápcsatornától elvont vérmennyiség pedig vérellátási zavart okoz, így fokozza a fekély kialakulásának hajlamát. A test erőforrásainak kimerülése gyengíti az immunrendszert ,hamarabb megbetegszünk.

Ezért a negatív stressz-hatások csökkentése legyen a célunk. Találjuk meg a számunkra leghatékonyabb kikapcsolódási lehetőségeket – relaxáció, hosszú séták a természetben, masszázs A kortizol lebontja a tárolt energiát, hogy növelje a vércukorszintet, ami inzulinkiválasztáshoz vezet,ezért a stressz éhségérzetet, letargiát, irritáltságot, és ezzel együtt súlynövekedést is okoz. Mindenkire másként hat a stressz. Vannak, akik étvágytalanok lesznek, és vannak olyanok, akik az evést használják feszültségük levezetésére.

Stresszevés oka lehet, ha valaki olyan feladattal birkózik meg, amely túlnő rajta, esetleg az időbeosztással áll folyamatosan hadilábon. Ilyenkor ahelyett, hogy a munkára koncentrálna,akár többször is fel áll kávét készíteni magának, vagy egy újabb szelet süti vagy csoki után nyúl. A párkapcsolati stressz, akár a féltékenység is, vagy a meg nem beszélt problémák is okozhatnak stresszt, ami miatt szintén állandósulhat az evés.

Mivel védekezhetünk a túlevés ellen?

Figyeljen a kiegyensúlyozott táplálkozásra! Étkezések után fellépő éhségérzetkor tudatosítsa magában, ha már nem a teste kívánja az ételt. Tartson magánál sótlan olajos magvakat és inkább ezt egye ilyenkor. Fogyasszon összetett szénhidrátokat,amik lassan szívódnak fel,például zabpelyheket és teljes kiőrlésű kenyeret!

Ha mindenképpen az édes ízeknél maradna, kapjon be pár kocka magas kakaótartalmú étcsokoládét, aszalt vagy egy kanál mézet. Figyeljen a megfelelő mennyiségű alvásra. Ne alkohollal próbálja oldani a feszültséget! A sportnak amellett, hogy segít megelőzni a súlygyarapodást, stresszoldó hatása is van, ezért ha csak teheti iktasson be egy kis  mozgást!

Rengeteg stressz csökkentő technika létezik, mint például a relaxáció és a meditáció. Találjon valamilyen önnek megfelelő alternatív pótcselekvést a „süteményes doboz” helyett! Ilyen lehet egy séta, egy beszélgetés vagy egy rövid relaxációs zene hallgatása is.

Forrás: WEBBeteg - Dr. Borsi Lieber Katalin.

Címkék: stressz

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2020 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.