0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

A pszichés jóllét „receptje”

Pszichés jóllétünk, lelkünk egészsége mindannyiunkat érintő és foglalkoztató kérdés. A cím természetesen csalóka, hiszen nincs rá univerzális recept, hogyan érezhetjük teljesnek, egészségesnek magunkat, mi mégis megpróbálunk néhány fogódzót adni.

Mindenki saját úttal, történettel és egyedi személyiséggel rendelkezik. Jelen írásunkban olyan általános tényezőket mutatunk be, melyek minden ember boldogulását elősegíthetik, megkönnyíthetik. Célunk tehát nem „recept-írás”, hanem olyan támpontok, melyek könnyebbé tehetik saját válaszaink megtalálását. 

Mi minden szükséges tehát a pszichés jólléthez?

Önelfogadás

Az önelfogadás az az alap, amely megteremti a pszichikai jólléthez szükséges én- koncepciót. Az érett, kialakult személyiségen és önismereten alapuló önelfogadás elősegíti azt, hogy az egyén reálisan ítélje meg életének eseményeit, tudatában legyen a pozitív és negatív életeseményeknek egyaránt, azaz mindezt elfogadja, mint az én fejlődésének sajátos elemeit.

 

Folyamatos személyiségnövekedés

Ez az önelfogadás által megteremtett alapokon nyugszik, és úgy rendezi az életfolyam során nyert tapasztalatokat, hogy azok a személyiségfejlődést szolgálják. Azaz életünk történéseit – legyenek azok jók vagy rosszak – kirakószerűen beilleszti az egészbe, megfelelő helyükön kezelve azokat. Gondolhatunk például arra, hogy megfelelően beépítve életünkbe egy-egy veszteségből mennyit tanultunk, vagy éppen arra, hogy egy-egy boldog pillanat felidézése milyen nagy erőforrás a nehézségek idején!

 

Életcélok

Az életcélok útmutatást és értelmet adnak az életnek, nemcsak a jövőnek, hanem a jelennek is, sőt, segítenek a múltbéli események helyes megragadásában is.

 

Önmeghatározás

Az autonómia, az önmeghatározás, a belsőleg kontrollált, érett személyiség jellemzője. Az autonóm személyiség képes én-hatékony viselkedésre, ismeri képességeit és hibáit, bízik abban, hogy képes saját belső fejlődésbeli igényeinek megfelelni. Ez tehát lényegében önmagunk alapos ismeretét jelenti. Fontos látni, hogy az önismereti munka hosszú és talán véget nem érő út, önmagunk megfigyelése, az „önmonitorozás”, állandó eleme az életünknek, hiszen ezekből a tapasztalatokból épül fel maga az önmeghatározás.

 

Pozitív kapcsolatok építése

A kölcsönösen kielégítő, valódi, tartalmas társas kapcsolatok magukban hordozzák olyan sajátosságok meglétét, mint például az empátia (együttérzés) vagy tolerancia (alkalmazkodni tudás), továbbá egy stabil társas háló biztonságot is nyújt számunkra a hétköznapokban.

 

Környezeti felelősség

Ez a képesség elősegíti, hogy az egyén hatékonyan és pozitív irányban befolyásolja környezetét; alkalmazkodjon hozzá, illetve alakítsa azt.

Forrás: Pikó, B. (2005). Lelki egészség a modern társadalomban. Akadémiai Kiadó.

 

Címkék: stressz

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2020 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.