Szervezetünket a barátságos, baktériumok milliárdjai védik, melynek nagy része a bélcsatornában van. A „modern” életstílus és a helytelen táplálkozási szokások, a feldolgozott élelmiszerek, és a husok által szervezetünkbe kerülő gyógyszerek és kemikáliák folyamatosan ártanak hasznos baktériumainknak. A segítő baktériumok lecsökkenése a sejtes immunválasz meggyengülését, krónikus gyulladásokat és ez által bizonyítottan különböző betegségek megjenését okozzák.
Ezért már nem csak antibiotikum szedése esetén, hanem PREVENCIÓS jelleggel is kellene szednünk őket!
A Probiotikum más néven élőflóra kifejezés görög eredetű, jelentése: az életért. A mai értelemben R. B. Parker alkalmazta először a probiotikum kifejezést 1974-ben, mint azokat az organizmusokat és anyagokat, amelyek a bélrendszer mikroba-egyensúlyáért felelősek. A probiotikumok jellemzői, hogy emberi eredetűek, nem kórokozók, ellenállnak a gyomorsav, az epe, valamint a nyál, a hasnyálmirigy és a bélnedvek emésztő enzimei hatásának. Az élelmiszerek szavatossági idejének tartalma alatt és a technológiai folyamatok során megőrzik ellenállóképességüket. Ezen kívül a probiotikumok képesek a nyálkahártyák sejtjeihez tapadni, a potenciális kórokozók ellen antimikrobás hatást fejtenek ki, csökkentik a kórokozó mikrobák megtapadását a nyálkahártya felszínén. A probiotikumok legnagyobb részben tejsavbaktériumok és bifidobaktériumok. A legismertebb probiotikus tejsavbaktérium-törzsek többsége a Lactobacillus, kisebb része a Streptococcus nemzetséghez tartozik.
Prebiotikumok
Prebiotikumoknak nevezzük azokat a természetes tápanyagokat, amelyek jellemzően a probiotikumok kizárólagos tápanyagai, ezért elősegítik azok elszaporodását és túlsúlyba kerülését. A szájüregben, illetve a gyomor-bélcsatornában az emésztőenzimek nem bontják le a prebiotikumokat, így emésztetlenül juthatnak a vastagbélbe. A prebiotikumok diétás rostok, de vízben oldhatók, ezért a diétás rostok közül is a legkiválóbbak. Mivel a vastagbélben már kevés az emészthető táplálék, vagyis ott relatív táplálékhiány van, az elfogyasztott prebiotikumok lehetőséget kínálnak a humánbarát bélbaktériumok elszaporodására.
Természetes állapotukban sok élelmiszerben előfordulnak, pl: csicsóka, cikóriagyökér, vöröshagyma, fokhagyma, póréhagyma, articsóka, teljes értékű gabonamagvak, búza, banán, len, spenót, káposztafélék, mangold, mustárfélék, bogyós gyümölcsök, hüvelyesek, tej és az érett sajtok többsége.
A prebiotikumok egyik fajtája az Inulinok, tulajdonképpen egy diétás rost, mely emésztetlenül jut el a vastagbélbe, fokozzák a probiotikumok szaporodását, túlsúlyba kerülésüket
Milyen a jó probiotikus készítmény?
- Tartalmazza a lehető legtöbb hasznos, emberi bélbaktérium törzset, minél nagyobb mennyiségben.
- Tartalmazzon prebiotikumot is tápanyagként, azaz szimbiotikum legyen.
- Egy saválló bevonat védje a kapszulában levő baktérium granulátumot, csökkentve a vékonybélés a savasító táplálkozás egyéb károsító hatásait.
- Megfelelő mennyiségű csíraszámot tartalmazzon, szakemberek által javasolt
minimum 108 vagy 109 telepképző egység.