0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

Mozgás túlsúllyal? - Nem akadály!

A rendszeres testmozgás és az egészség szoros összefüggése már évezredek óta ismert, de talán még soha nem volt akkora jelentősége, mint napjainkban. A testmozgás az egyik legjelentősebb preventív erővel bíró egészségmagatartási tényező. Járványszerűen terjed egy krónikus betegség az egész világon. Első jelei csupán a combon, a hason és a csípőn hagynak nyomot. Ám nem sokkal később megjelenhetnek a következményei, mely magas vérnyomással, cukorbetegséggel, ízületi bántalmakkal, szív- és érrendszeri megbetegedésekkel társul. Ez pedig nem más mint az elhízás.

Ezért a mozgásnak már gyermekkortól meghatározó szerephez kell jutnia. Azonban ha még nem foglalkoztunk vele, most sem késő elkezdeni. Különösen a szülés után fontos, hogy figyeljünk a testsúlyunkra, az elhízott nők legtöbbje ugyanis ettől az időszaktól számítja kövérsége kezdetét. A várandósság és a szoptatás ideje alatt felhalmozódott plusz kilóktól minél hamarabb meg kell szabadulni, mert a kor előrehaladtával egyre nehezebben megy a fogyás, ráadásul a szervezet mind makacsabbul ragaszkodik a felszedett kilókhoz.

Kimutatták, hogy a testmozgás oldja a szorongást, javítja a hangulatot, elűzi a stresszt és a depresszió ellen is hatásos. A rendszeresen végzett testmozgás hatására nő a tüdőkapacitás, javul a légzés. A szívizom megerősödik, nő a szív teljesítőképessége. A mérsékelt testmozgás erősíti az immunrendszert. A fizikai aktivitás hatására bizonyítottan csökken a magas vérnyomás kialakulásának veszélye, illetve akiknél ez már fennáll, ott jelentős javulás érhető el. A vérben található HDL (védő) koleszterin szintje nő, míg az LDL (károsító) koleszterin szintje csökken a testmozgás hatására. Az artériák falán így nem keletkeznek zsírt és egyéb anyagokat tartalmazó lerakódások (plakkok). Csökken a zsigeri zsír mennyisége is. Rendszeresen végzett testmozgással megelőzhető, illetve kordában tartható a 2-es típusú cukorbetegség is. Ha mozgunk, az inzulin – az a hormon, amelynek kulcsszerepe van a vércukorszint szabályozásában - jobban kifejti hatását. Csökken a vastagbél daganatok kialakulásának esélye, megszűnik a székrekedés. A rendszeres edzés hatására megerősödnek az izmaink. Ennek következtében a csontok védettek lesznek a sérülésektől.

                       

Elsődleges szempont a fokozatosság...

A túlsúly önmagában is teher a szervezet számára. Nagymértékben terheli a szív és keringési rendszert és az ízületeket. Ennek megfelelően kell megválasztani az eszközt és az intenzitást. Az intenzitást a pulzus határozza meg. Különösen fontos, hogy az edzés során a pulzus végig ellenőrzés alatt legyen, mert nem tudhatjuk, hogy milyen mértékben terhelhető a már eleve jelentősen túlterhelt szervezetet. Az eszköz kiválasztása is ennek a függvénye. Ki kell deríteni, hogy melyik az a sportszer, amely nem terheli meg túlságosan a szervezetet. Az esetek többségében csak a séta és a kerékpár jöhet szóba a kezdésnél, majd ahogy javul a terhelhetőség, úgy fokozhatjuk az intenzitást és térhetünk át olyan eszközökre, mint az elliptikus járó vagy a lépcsőző.

Két-háromheti edzés után beépíthetünk az edzéstervbe néhány erősítő gyakorlatot is. Az alaposan megdolgoztatott izomzat hosszú időre feladatot ad a szervezetnek és folyamatos kalóriaigénye van. Az aktív izomzatot etetni, itatni, hűteni, fűteni és gondozni kell. Ezek a feladatok és az izmok regenerálódása ami jelentős energiát emészt fel az egész nap során. Első héten általában minden edzésnapot két nap pihenő követ. A második héttől minden másnap pihenő. A jelentős túlsúllyal élő emberek is el szoktak jutni a 6-8. héten arra a szintre, amikor két egymást követő napon terhelhetők és csak minden harmadik napra esik pihenőnap. Természetesen vannak ettől eltérő esetek, amikor gyorsabban illetve lassabban tudunk haladni.

Sokakat azonban eltántorítanak a kezdeti nehézségek, ugyanis testünk a számára szokatlan intenzív fizikai aktivitást stresszként éli meg. Egy jól megválasztott mozgásforma, azonban sokszor elég ahhoz, hogy ne adjuk fel, ne csak fellángolás legyen. Fizikailag és lelkileg is rá kell hangolódnunk az úl életformára, ezért megéri körülnézni, hogy milyen sportolási lehetőséget ajánlanak túlsúly esetén. Erről azonban sajnos keveset hallani, megpróbálunk egy párat mi is bemutatni.

Az úszás szinte mindenkinek ajánlott, legyen esetleg a háttérben más egészségügyi gerinc vagy ízületi probléma. Megválaszthatjuk a számunkra kényelmes tempót, kalóriát éget és gyorsítja az anyagcserét. Egyik divatos formája az aquafitness, ami szellemi feltöltődésünre is jól hat és erősíti a kondiciónkat. A vízben a szervezet nem hevül fel, télen-nyáron is végezhető mozgásforma.

Séta a futás kíméletesebb változata. Változatos terepen és ritmusban végezhető. A könnyebb és nehezebb szakaszok változtatásával, jó hatással van a vérkeringésre.

Tánc: Bármely életkorban ajánlott, a zenét terhelhetőségünknek megfelelően válasszuk meg. Azonban ahogy mint a többi sportot, a táncot sem szabad túlzásba vinni, ha megfelelő a ritmus, nem terheli túl az ízületét és a szívét sem.

Kerékpározás: Könnyen a mindennapokba illeszthető, fejleszti az izmokat és zsírt éget, nem terheli az izületeket.

Jóga: Az edzőtermek és a megerőltető kardió mozgások biztonságos, de hatékony alternatívája. A jógának az emésztésre gyakorolt hatása jelentős, a test vitalizálása mellett a lelket is nyugtatja.

Pilates speciálisan felépített, áramló gyakorlat sorozat, melynek célja a mély törzsi izmok erősítése. Erősítő és nyújtó gyakorlatokból áll.

Callanetics torna egy hatékony alakformáló és testtartást javító mozgásfajta, mellyel akár a meszesedés és a csontritkulás is megelőzhető. Nem elhanyagolható tény az sem, hogy a derék-, térd - és hátfájdalmak mérséklésére, illetve megszűntetésére is kiválóan alkalmas.

Chi Kung pedig más néven a belső erőt fejlesztő, lassú mozdulatokkal kísért, légzésre összpontosító gyakorlatok sora.

Nia: Táncos, holisztikus testedzés,amely kreatívan egyesíti mind a keleti, mind a nyugati mozgásformákat. Különböző mozdulatokat alkalmaz a jógából, a tajcsiből, az aikidóból, a dzsessz- és a modern táncokból.                                                                                                            

                                                          

Egy-egy betegség kapcsán sem szabad lemondani az alakformálásról, a fogyásról, csak körültekintőbbnek kell lennünk és megfelelő mozgást kell választanunk. Sőt, a felesleges kilók felszámolásával a gyógyulásra is nagyobb  az esély.

Szívbeteg                                                                                         

Szív- és érrendszeri problémák esetén a kardio mozgások javasolhatók heti 2-4 alkalommal. Jó választás a hosszan tartó (min. 40 perces) gyenge vagy közepes intenzitású, egyenletes pulzusszámú aerob mozgás, mint az intenzív gyaloglás (pl. Nordic Walking, power walking), a lassú kocogás vagy a biciklizés. Veszélyes lehet azonban minden olyan edzésforma, ami hirtelen megterhelést jelent a szívnek, többek közt a gyors futás, a fallabdázás vagy a súlyemelés.

Cukorbeteg
 

Cukorbetegség esetén a fogyáshoz rendszeres testedzés szükséges, ami ráadásul segít a vércukorszint és az anyagcsere normalizálásában. De jól kell megválasztani a mozgás formáját és mértékét! Az 1-es típusú cukorbetegnél könnyen előfordul a vércukor hirtelen leesése, aminek kockázatát nagyban növeli a túlságosan megterhelő edzésprogram. Míg a megfelelő sport jelentősen csökkenti az inzulinigényt. A 2-es típusú cukorbetegnél a rendszeres testmozgás szintén csökkenti az inzulinrezisztenciát, ezáltal csökken a vércukorszint, és egyrészt javul az állapota, másrészt könnyebben fogynak.

 
Ízületi betegségek
 
A mozgás kifejezetten jó tesz a problémás ízületeknek, akkor is, ha eleinte nehezére esik. A kerékpározás az egyik legjobb kardio mozgás. Zsírégetésre kitűnő és mindemellett ízületkímélő. Ha sík terepen biciklizünk, kifejezetten jót tesz a térdízületeknek. Ennél már csak egyféleképpen lehet jobban kímélni az ízületeket: ha vízben biciklizünk. A vízben tapasztalható súlycsökkenés miatt ez a mozgás kedvező hatást fejt ki a csont- és izomrendszerre, és külön előnye, hogy a fájó ízületek, a csípő, a térd és a gerincoszlop túlzott terhelése nélkül.

Edzőteremben a kardiogépek közül érdemes a kerékpárt, illetve az elipszis trénert választani a zsírégető mozgás elvégzéséhez. Ez utóbbi azért jó, mert lágyítja a mozgást, így kíméli az ízületeket a földön, illetve a futópadon történő gyalogláshoz képest. A Hot jóga (Anti jóga) szintén jó választás: 32-36 Celsius fokra felfűtött helységben végzik, ahol a páratartalo 60-70%. Magasabb hőmérsékleten fokozódik az izzadás, ami jelentősen elsősegíti a zsírégetést, valamint az ízületek hajlékonyabbá válnak, így a mozgás kíméletesebb.


OLVSASSUNK EL egy cikket erről >>>   http://www.futas.net/cikkek/mozgas.pdf

                                                                       

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2019 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.