0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

Változókor és egészség

A nő életkora sokkal hoszszabb, mint reprodukciós kora. Életének egyharmadát hormonok hiányában éli le, hiszen 2000 óta Európában a nők átlagéletkora 83 év.

A klimax vagy változókor a nő életének azon szakasza, amikor a petefészkek működése fokozatosan leáll. Az európai országokban ez az állapot a 45–55 év között következik be. Korábban is bekövetkezhet, s rendkívüli esetekben akár később is. A petefészekműtét meggyorsíthatja a változókor kezdetét.

A változókori tüneteket a következő csoportokra oszthatjuk:

  • akut változókori tünetek
  • szubakut tünetek
  • krónikus tünetek

Akut tünetek

Az akut tünetek hirtelen jelentkeznek a változókor előtt vagy után. A feltételezések szerint a nők 75 százalékának vannak hőhullámai, s erősségük változó. Akut tünetek: hőhullámok, erős éjszakai izzadás, hányinger, rosszullét, fejfájás, szívdobogás. Ebből következik később az álmatlanság, idegesség, depresszió. Hőhullámkor kipirosodik az arc, a nyak, a kéz, melegség önti el a szervezetet.

Felgyorsul a szívdobogás, és rosszullét jelentkezhet. A 15–60 másodpercig tartó hullám után rendszerint fázik az ember. Van, akinek havonta csak egyszer jelentkezik, van, akinek óránként többször is. A nők 80 százalékát legalább egy évig hőhullámok gyötrik. A második csoportba tartozó tünetek nem veszélyeztetik a nő életét, de sok kellemetlenséget okoznak.

A legjelentősebbek: a nyálkahártya elvékonyodása, a haj, a köröm és a bőr minőségének romlása. A nyálkahártya elvékonyodása elsősorban a hüvelyben, a húgyhólyagban és a húgycsőben figyelhető meg, és viszketést és a váladéktermelődés csökkenését okozza, ami a nemi élet zavaraihoz vezet. Ha alacsony az ösztrogénszint, gyakrabban jelentkezik a vizelési inger, s néha vizelet-visszatartási zavarok nehezítik meg a nő életét.

A bőr zavarait a kollagén mennyiségének csökkése okozza. A változókorban a kollagén mennyisége akár 30 százalékkal is csökkenhet. A bőr elvékonyodik, hull a haj, töredeznek a körmök. A szem, a száj, az orr és a gyomor nyálkahártyája is károsodik.

Krónikus panaszok

Krónikus panaszok: Néhány évvel a menopauza után jelentkeznek és a zsírok, a karohidrátok, valamint a csontok anyagcsere-zavarai okozzák. Az infarktus, az agyér-katasztrófa és a combnyaktörés is e tünetek számlájára írható. Ezt nevezzük az ösztrogén metabolikusszindrómájának. Ennek valóban hatékony kezelési módja a hormonális szubsztitúciós kezelés. Ha a nőnek csontritkulása van, és nem kaphat hormonális szubsztitúciós kezelést, léteznek egyéb gyógyszerek is, ám a többi tünetet csak hormonális kezeléssel tudjuk befolyásolni. Az akut tünetek, mint pl. hőhullámok és lelki problémák, évekkel a menopauza előtt kezdődnek.

A hormonális kezelés a hőhullám, az izzadás és a lelki labilitás gyógyításának egyik leghatékonyabb módja. Nagyon nehéz megmondani, meddig tarthatnak a tünetek. A nők 80 százalékának kb. egy évig tartanak, 25 százalékának több mint 5 évig, néhányan pedig a magas korig érzik a hőhullámokat. Ettől függ a hormonális szubsztitúciós kezelés. Az olyan tüneteket, mint a hüvely nyálkahártyájának szárazsága, az inkontinencia, a gyakori vizelés, nagyon gyorsan javítja. Javul a hüvely nyálkahártyájának minősége, ezzel együtt a nő szexuális élete, megszűnnek az urogenitális panaszok. A lényeg az, hogy a hormonális kezelés megakadályozza a húgyutak gyulladásának megismétlődését.

A nyálkahártya helyi kezelésére gyakran használnak ösztrogén tartalmú krémeket. A változókorú nők egyik rettegett betegsége a mellrák. Ebben az esetben a hormonális kezelést idő előtt be kell fejezni. Számos tanulmány bebizonyította, hogy a mellrák legfontosabb kockázati tényezője a korai menstruáció, a késői változókor, a késői anyaság, a gyermektelenség, a kövérség, a rendszeres alkoholfogyasztás. A hormonális kezelés lényege a hiányzó ösztrogénmennyiség pótlása.

Valósággal világsláger az alacsony adagú hormonális kezelés, amely egyrészt megszünteti a változókori panaszokat, másrészt figyelemmel kíséri a hosszú távú kezelést, a kellemetlen mellékhatások kialakulásának lehetőségét. Az első választás gyógyszerei csak 1 mg 17 béta esztradiolt tartalmaznak a klasszikus norethisteronnal kombinálva. Ha a páciens úgy akarja, akkor olyan rendszert választ, amely során rendszeres menstruációja lesz.

Több mint biztos, hogy a hormonális kezelésnek több előnye van, mint hátránya. A hormonális kezelés megkezdése mindig egyéni döntés alapján történik, mert nem minden nőnek van rá szüksége. Bár a menopauza a nő életének természetes szakasza, és kerülni kell a hormonok felesleges bevitelét, előnyei arra jogosítják fel a nőgyógyászokat, hogy szükség esetén minden rászorulónak előírják.

(A szerző nőgyógyász)

Címkék: életkor

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2020 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.