0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

Túlsúlyos kismama

Kívánósak a kismamák, többet és többször esznek, gyarapodnak. De nem mindegy, hogy mennyit híznak a terhesség alatt. Az már rég nem igaz, hogy kettő helyett kell enniük. Az elhízás komoly bajokat okozhat nekik és magzatuknak is.

Nagyobb kockázat

Megkülönböztetjük, hogy a kismamák eleve túlsúllyal kezdik a terhességet illetve az alatt híznak-e meg kórosan – hívta fel a figyelmet dr. Zatik János a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika adjunktusa. – Aki eredetileg is túlsúlyos, mint az élet minden területén sok veszéllyel hátránnyal kell, hogy szembe nézzen és sokkal nagyobb az anyai mortalitás és morbiditás ebben a csoportban. Néhány nyilvánvaló veszélyt megemlítek.

Az életveszélyes állapotnak tekinthető vénás tromboembolizáció egyik legfontosabb rizikófaktora az elhízás, ilyen veszély például az, hogy a túlsúlyos pácienseket nehezebb szűrni, pl. ultrahanggal sokkal nehezebb megfigyelni a zsírpárnák között a magzatot. Szüléskor nehezebb az észlelés, spontán szülés esetén a méhtevékenység renyheség sokkal gyakrabban fordul elő, a magzati vállak elakadása is gyakoribb. Ha császármetszésre kerülne sor, sokkal nagyobb a műtéti szövődmények veszélye, a trombózis és embolizáció gyakorisága.

Nehezebb a műtétet elvégezni, de például nehezebben gyógyul a hasfali seb, a hasfal könnyebben bevérezhet, elgennyedhet. túlsúlyosak, mint az ideális testsúlyúak között.

Hormonális változások

Terhesség alatt ugyanakkor természetes a testsúlygyarapodás, de ez lehetőleg ne legyen több a kismama testsúlyának 10-15 százalékánál. A terhesség végén a testsúlygyarapodásból átlagosan 3 kilogramm a magzat, 600-700 gramm a méhlepény, 1,5 liter a magzatvíz, a méh és az emlők is növekszenek néhány száz grammot.

A maradékot normál esetben a test folyadéktereiben és szöveteiben felhalmozódott folyadék, víz képezi amely a normál terhességet kísérő változások közül a terhességre legjellemzőbb fiziológiás változás. A maradék testsúlynövekedés hátterében a terhesség során állhat a hétköznapi értelemben vett „hízás”, amelynek egy része a zsír lerakódása miatt következik be. A terhesség alatti testsúlygyarapodásnak hormonális okai vannak, amelynek első jelei a vízháztartás megváltozásában mutatkoznak meg.

A hormonális változások miatt megváltoznak a kismama étkezi szokásai, szaglása, étvágya emésztése is. Ez így van az állatvilágban is, ahol a magzat jobb növekedését, jobb táplálását szolgálja a változás. De ugyanez terhes nőnél veszélyforrást jelenthet a mai táplálékbőségben. Tudni kell, hogy a terhesség alatt felborulhat a szervezet szénhidrát anyagcseréje, cukorbetegséghez hasonló állapot alakulhat ki.

A terhesség során jelentkező terhességi cukorbetegség egyik előjele lehet a később kialakuló valódi cukorbetegségnek. A terhesség alatti diéta egyik legfontosabb része a só és a szénhidrát fogyasztás visszaszorítása és a fehérje, vitaminok rost és ásványi anyag bevitel emelése.

Legjobb a víz

Eleve nem tanácsos üdítőitalokat inni. Legjobb a víz, a cukrozatlan tea, esetleg cukor nélkül készült gyümölcslé. Csínján kell bánni a kenyérrel, rizzsel, tésztafélékkel, burgonyával is. A fehérje pótlására legjobbak a fehér száraz húsok, és a tejtermékek.

Emellett előnyben kell részesíteni a zöldségféléket, vitamin és rosttartalmuk miatt. A minőség a fontos és nem a mennyiség. Vitamintablettákat nem feltétlenül szükséges szedni, főleg nem a gyógyszergyárak által javasolt, nagy mennyiségben, mert egészséges táplálkozással elegendő vitamin és ásványi anyag kerül a szervezetbe.

Viszont javasolható, különösen a terhesség kezdeti harmadában az úgynevezett magzatvédő készítmények használata, melyekben megtalálhatók a szervezetnek kis mennyiségben szükséges vitaminok, ásványi anyagok és a folsav.

Cukorbetegség

Sokszor a látens vagy valódi cukorbetegség állhat a testsúlyváltozás hátterében. Cukorbetegségben fejlődési rendellenességek nagyobb számban alakulnak ki a magzatnál, illetve a magzat méhen belüli elhalása is lényegesen gyakoribb ilyen esetben. A magzat nagyobb, törékenyebb esendőbb lesz, mintegy méhen belüli elhízás alakul ki, annak minden hátrányával, márpedig a kövér emberek sérülékenyebbek, esendőbbek, és így van ez a magzati korban is.

Gondoljunk csak arra, hogy a nagyobb súlyú, pasztózus, kevésbé izmos magzat nehezebben préseli át magát a szülőcsatornán, majd a születése után nagyobb súlya miatt nehezebben tud alkalmazkodni a külvilághoz. A terhesgondozás során azért is oda kell figyelni a testsúlygyarapodásra, mert az a terhességi mérgezés egyik tünete is lehet. Ilyenkor az elhízás egy komplex terhességi mérgezés részeként jelentkezik Ennek nyomon követése és kezelése szakorvosi feladat, de megemlítendő, hogy ilyenkor elhízás nagy részben az ödémának, a folyadék kóros felszaporodásának köszönhető.

A régi tévhittel szemben mégsem szabad visszafogni a folyadékfogyasztást még súlyos alszári ödéma jelentkezésekor sem. Ekkor a bő fehérjebevitel, a vérnyomás figyelemmel kísérése és gyógyszeres beállítása valamint a sószegény diéta segíthet. Súlyos esetekben, amikor a vérnyomás jelentősen emelkedik és a vizeletben nagy mennyiségű fehérje jelenik meg akár a terhesség befejezésére is kényszerülhetünk.

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2020 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.