0
Rendeléseim Kívánságlista Összehasonlítás Legutóbb nézettek Legutóbbi keresések Személyes adatok Bejelentkezés Regisztráció

Dohányfüst: a rákkeltő boszorkánykotyvalék

Mi van a cigiben? Fiatal vagy, jól nézel ki, tudod mit akarsz és mit nem. De vajon tudatában vagy annak, mi van a cigiben valójában, amit naponta magadhoz veszel?

Tudtad például, hogy formaldehidet tartalmaz, amellyel konzerválják a döglött békákat? Tudtad, hogy ugyanaz a cianid van körülötted a cigifüstben, mint a patkányméregben amikor dohányzol, vagy mások dohányoznak és te a közelükben vagy? És mi a helyzet a nikotinnal? Talán már tudod, hogy egy függőséget okozó méreg, de vajon azt is tudtad, hogy ez egy rovarölőszer, amit a rovarirtó sprayben használnak? Ezen kívül mi mindent tartalmaz még a cigi?

Például arzént, ami szintén rovarölő méreg, acetont, (ezt az anyagot ismerheted a körömlakk lemosókból, illetve a festékhígítókból), ammóniát, ami a WC tisztítók egyik összetevője. Ugyancsak megtalálható a cigifüstben a benzol, amely fontos kémiai oldószer, az egyik legfontosabb petrolkémiai és vegyipari alapanyag, valamint a kadmium, ami a gépkocsik akkumlátorában található.

Ja és persze az ólom, amivel naponta találkozhatsz a levegőbe nagy mennyiségben jutó kipufogógázból. Hm, vajon tényleg ezekkel akarod naponta „kényeztetni” a szervezetedet?

ÉRDEKESSÉG

A dohányfüst rákkeltő radioaktív anyagokat tartalmaz Vajon mitől sugárzik a cigi? A sugárzás forrása a cigarettafüstben található radioaktív polónium 210-es atom. A polónium a mezőkön kerül be a dohányba, annak levelén ugyanis mirigyszerű szőrök találhatók, melyek összegyűjtik a levegőben e nyomokban megtalálható anyagot.

Állatkísérletekkel igazolták, hogy a polónium 210 magában is rákkeltő, továbbá a radioaktív polónium más rákkeltő anyagokkal együttműködve még több rákot okoz. Sajnos a sugárzás nem korlátozódik a dohányosra; a sugárzás több mint 75%-a a másodlagos dohányfüstben található.

FONTOS

A dohányfüstben levő egészségkárosító anyagoknak nincs biztonságos szintje: nincs olyan kis mennyiségük, aminek a belégzése ne lenne ártalmas. A "gyenge" cigarettát szívó ember ugyanolyan kockázatot vállal, mint a bármely más dohány terméket rendszeresen elfüstölők. Sőt! A könnyű cigaretták még károsabbak a többinél, mivel a füstjét mélyebbre szívják, és sűrűbben gyújtanak rá.

Címkék: dohányzás

Számít az Ön véleménye! Szóljon hozzá a témához:

*Vezetéknév:
*Keresztnév:
*E-mail cím (nem publikus):
Honlap:
*Hozzászólás:
 
Hozzászólás beküldése

Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt
A legjobb minőséget kapja, miközben több ezer forintot spórolhat. Ez a pénz az Ön zsebében marad. Jelentkezzen most:
Kiváló minőség, jóval a piaci árak alatt

© 2021 eletmodbazis.hu | Az árak ÁFA mentesek | Az oldalon található anyagok kizárólag a szerző hozzájárulásával és a forrás megjelölésével használhatóak fel.